A fogad 25 000 000-szoros nagyításban

2009.06.25. 12:34 - toothfairy

Címkék: nagyítás fogzománc szuvasodás apatit

 

A narráció fordítása:

A szabad szem számára ez csak egy fog. Egy bölcsességfog, amely egy 20 éves férfié volt. A felszínét egy zománcréteg alkotja és védelmezi, ami a legkeményebb szövet az emberi testben. Bár a zománc jól ellenáll a rágásból adódó hatalmas igénybevételnek, az olyan apró részecskék mint a baktériumok mégis áthatolhatnak rajta. Ha elegendő mennyiségű baktérium jut be, a fog szuvasodni kezd.

A nagyítás során a zománcréteg egyre jellegzetesebb. A mintázatát alkotó mélyedéseknek két típusa látható. Apró lyukak, illetve egymással párhuzamosan, átlósan futó repedések.

A zománcot apró, kisebb csoportokba tömörülő hasábok alkotják. További nagyításnál egyértelműen ugyanez a módszer ismétlődik. Még apróbb, egyenetlen felületű rudacskák állnak párhuzamosan egymás mellett: hydroxilapatit kristályok. Ugyanezek a kristályok találhatóak a csontokban vagy a fogat alkotó dentinben és a fogcementben.

A fogzománcnak 96 százalékát alkotják az apatit kristályok. A maradék 4 százalék -a képen nem látható- vízből és proteinekből áll, amely összeköti a kristályszerkezetet. A zománcot alkotó különleges sejtek sajátossága, hogy mindössze egyszer képesek kialakulni. Ha elkopnak testünk nem képes újraépíteni. Erősebb nagyításban látható, hogy az apetit kristályokat finom, egymásra épülő rétegek alkotják.

Elértük a maximális nagyítást. Végre láthatóvá válik a kristályok atomszerkezete, amely egy ásványalapú, foszfát ionokból és kálciumból álló rendezett vázszerkezet.

Ennél mélyebbre már nem vagyunk képesek látni.

Jelenleg...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogkrem.blog.hu/api/trackback/id/tr501207544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása