Liszt a fogaival komponálta a H-moll szonátát?

2009.03.19. 20:50 - toothfairy

Címkék: vicc

A fogcsikorgatás manapság szinte népbetegségnek számít.

Oka elsősorban a stressz, amit a szervezet ily módon - általában éjszaka - vezet le.

Következménye lehet: kialvatlanság, reggeli tarkó és hátfájás, a fogak nyakán az ínyszélnél kialakuló kopás és nagyfokú érzékenység, fogtörés. Súlyos esetben a fogak rágófelszínéről teljesen eltűnhetnek a csücskök és a barázdák.

Fogorvosok és alvásszakértők egy érdekes jelenséget figyeltek meg: alvás közben egyes páciensek meghatározott - zenileg is értékelhető - motívumokat "csikorgattak". Egyes esetekben Liszt Ferenc H-moll szonátájának kezdő témáját is rögzítették.

Lehetséges ez? Játszhatunk a fogainkkal zenét? Esetleg komponálhatunk is? Akár a legnehezebbnek tartott zongoradarabot is? Bizonyára igen!

Rágó (latinul Mol-áris) fogaink csücskeinek, csücsöklejtőinek, domborulatainak és barázdáinak össz-száma kb. 88, csakúgy mint a zongora billentyűinek!

Gondoljunk csak bele: hányszor ébredtünk arra, hogy egy dallam jár a fejünkben, amit időről időre visszaidézünk, dudorászunk és fütyürészünk? Lehet, hogy egy zenész lakozik mindenkiben, csak a megfelelő hangszert kell megtalálni hozzá?

Azonban vigyázzunk: a túlzott csikorgatás molárisainkkal molesztálja a mellettünk mormolókat, demolarizálhatja a környezetünkben élőket.

Ha sokat komponál, a mellékhatások tekintetében keresse fel fogorvosát vagy zenetanárát!! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogkrem.blog.hu/api/trackback/id/tr561012781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása