Az FDA szerint az amalgám nem biztonságos többé!

2009.01.11. 17:57 - toothfairy

Címkék: mérgezés higany amlagám fogtömés federal drug administration

Gyermekek védelmeManapság már ismert tény, hogy a ezüst amalgám melyet a fogak hianyzó részének potlására alkalmaznak nem biztonságos, mivel összetevői között  a mérgező higany is szerepel. Amióta azonban az emberek számára az is ismeretes, hogy a higany az amalgam 50%-a is lehet, egyesületek jönnek létre annak megakadályozására, hogy a fogászati cégek amalgámot állítsanak elő, ill. hogy bíztassák a fogorvosokat  az amalgám mint tömőanyag felhasználásának csökkentésére.

 

2002-ben az FDA (Federal Drug Administration -USA, magyar megfelelője OGYI) az amalgámot még alkalmasnak minősítette nagy kiterjedesű fogszuvasodások ellátására. Az Anyák a Higany Ellen szervezet perének hatására az FDA megváltozatta honlapján az amalgámmal kapcsolatos korábbi állásfoglalását. Az  FDA elismeri, hogy a higanygőz rágáskor, a tömés készítésekor és annak eltávolításákor is felszabadul.

 

Veszélyes amalgám fogtömés

Korábbi kutatások bizonyitották, hogy az amalgámban található higany káros lehet az agyra és igedrendszeri tüneteket okozhat gyermekekben és a fejlődő magzatban egyaránt. Idősebb emberekre is káros hatást gyakorolhat.

Az FDA tehát ajánlja az egyre népszerűbb és tartós kompozit tömőanyagok használatát a korábban használt amalgám helyett. A jó széli záródással rendelkező amalgám tömések cseréje azonban nem feltétlenül szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://fogkrem.blog.hu/api/trackback/id/tr19871278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása